Pokud také nejste dokonalé matky jako já a své ratolesti jste nenaučily pít čistou vodu, možná vám přide vhod receptík na domácí šťávu. Koncem léta jsem jí nadělala spustu z černého jeřábu, a minulý týden nám zásoby došly. Od mojí maminky jsem si pro kluky přivezla ještě sklenice domácí šťávičky z jeji špíže. :-) Maminko děkuji.
Přemýšlela jsem z čeho bych jí mohla udělat teď v zimě.
Napadly mě jedině pomeranče. Cena u nás v obchodech za 40,-Kč/ kg mě tedy odradila.
No a ve čtvrtek mi manžel dovezl 4 kg pomerančů z Německa. V přepočtu za 16,- Kč/kg.
A tak vznikl pomerančový sirup. Pokusila jsem se jeho výrobu zdokumentovat. Postup používám stejný i u jiného druhu ovoce. Jenom třeba u toho jeřábu již z ovoce šťávu nevymačkávám, protože by sirup byl trpký.
Tak jdeme na to.
Oloupeme pomeranče a nakrájíme na drobné kousky. Do 4l sklenice naplníme ovoce asi do poloviny. Zalijeme 2l vařící vody a zasypeme dvěma lžícemi kyseliny citrónové.
Necháme vychladnout a poté dáme do lednice a necháme 2dny odpočívat.
Šťávu slijeme do hrnce. Z vylouhovaných pomerančů jsem ještě co nejvíce vylisovala šťávu. Lze použít i odšťavňovač.
Všechnu získanou šťávu dáme do hrnce a nasypeme cukr. Obecně kolik litrů šťávy, tolik kilo cukru.
Já se s tím neměřila na šťávu z jedné sklenice jsem dala 2 kg cukru.
Potom už jenom přivedeme k varu a necháme lehce provařit asi půl minutky. Sebereme vzniklou pěnu a plníme do vysterilovaných láhví či sklenic.
Z těch 4 kg pomerančů jsem udělala cca 7l sirupu.
Děti už ochutnali a povídali, že je moc dobrý.
Tak pokud seženete levné pomeranče a nebudete vědět do čeho píchnout, tak sirup určitě vyzkoušejte.
Když jsem ho dnes dělala, tak jsem si uvědomila, jak moc už se těším až zase začnu zpracovávat sezonní ovoce a dělat šťávičky a marmeládky.
Mějte se krásně.
Leničko, ty si v tom jarním počasí dostala už úplně letní chutě... Dneska jsem dávala Terce mražený rybíz a myslela jsem na totéž...
OdpovědětVymazatSirup vypadá dobře.
Hezký večer, Helena
Helenko letní chutě já mám celoročně. Miluji ovoce a zeleninu, které vyrostli na sluníčku. :-)
VymazatMěj se moc krásně.
Lenka
Leni děkuju za prima tip --džusy my tu u nás máme moc rádi ♥♥Měj se moc krásně.Martina
OdpovědětVymazatMarti u nás se jedou šťávy ve velkém. Naši kluci pijí jenom sirupy a kakao. Tedy kdybych byla ochotná jim kupovat kolu a limonády, tak by asi neprotestovali, ale to mají smůlu. :-) To jim raději dělám domácí sirupy a výše zmíněné mají jenom vyjímečně. Měj se moc krásně Lenka
VymazatLeni, zatím se na něco takového nechystám, ale návod ukládám, až bude nějaké to ovocíčko z vlastní zahrádky určitě se hodí, díky,
OdpovědětVymazatMarcela
Marcelko určitě někdy vyzkoušej. A z vlastního ovoce je to stejně nejlepší. :-)
VymazatMěj se krásně Lenka
Ahoj Leni, tak už se pomeranče máčí. Těším se na výsledek.
OdpovědětVymazatKrásný víkend .... Věra
P.S. Doufám, že dnešní plány vám vyšly :)
Díky za tip :-) Zrovna jsem si prohlížela Penny leták a viděla tam pomeranče v akci, tak je zkusím o víkendu namočit a uvidím, co z toho bude. Jako určitě bude výsledek lepší než ty sirupy, co prodávají v obchodech.
OdpovědětVymazatMáme doma podobné šťávy a sirupy bez alkoholu fakt rádi. A nejen proto, že se z toho dají dělat i třeba další fajn drinky pro děti. Není nutné to dělat jen s vodou jako klasickou šťávu. Ale občas, jako bývalý barman, se právě trochu zamyslím a udělám něco, co si ty děti užijí více. :)
OdpovědětVymazat