Prodej výrobků

Pokud budete mít o jakýkoliv z mých výrobků zájem, prosím spojte se se mnou přes kontaktní formulář.

neděle 4. května 2014

Dneska vážně a smutně....

Dlouho jsem tu nebyla, ale v mém životě byli teď důležitější a bohužel smutné věci. 
Ve středu mi po dlouhé nemoci zemřela babička. Je pravda, že v jejím stavu byl konec vysvobozením od bolestí, ale stejně nás to celou rodinu zasáhlo. Na konec se člověk předem připravit nedokáže, i když ho očekává. 
Ale i smrt k životu patří. A právě nad koncem právě v této chvíli více přemýšlím. Myslím, že naše společnost tuto skutečnost vytěsnila na úplný okraj. Nebavíme se o ní a potom jsme náhle překvapeni, že nevíme jakou představu měli naši blízcí o svém odchodu. A ptát se člověka na smrtelné posteli, jaké by si přál poslední rozloučení, asi nedokáže nikdo z nás. Proto bychom měli o těchto věcech diskutovat již v době, kdy ještě jsme zdraví a plní života. Možná někdo namítne, že po smrti už nám to bude jedno, jak se s kdo s námi rozloučí, jakou nám přinese květinu a jaká bude při obřadu hrát hudba. Nám asi ano, ale našim blízkým tím sejmeme veliké břímě rozhodování v nejtěžších okamžicích. Protože při zařizování smutečního obřadu naši blízcí chtějí rozloučení udělat přesně tak, jak si myslí, že bychom si to přáli. 
Až při sepisování podkladů pro smuteční řeč jsem si třeba plně uvědomila, že babička nám o sobě a svém dětství vyprávěla, ale že si pamatuji pouze pár drobností a nevybavuji si časovou posloupnost. Sice mi utkvělo v hlavě spousta informací, ale měla jsem pocit, že to jsou věci nepříliš podstatné a ty zásadní nevím. No prostě jsem chvílemi měla pocit, že všechno zařídit není v mých silách. Ale nakonec jsme to vše společně dali dohromady. 
Popravdě nám u babičky hodně pomohli zdravotnice z domácího hospicu Setkání. Jedná se o hospic, který za klienty dojíždí domů a pomáhá s péčí rodině. K babičce jezdili poslední čtyři dny života a byli i psychickou oporou pro mojí maminku, která o babičku po celou dobu obětavě pečovala. Babička tak mohla dožít mezi svými blízkými, a to je myslím v dnešní době něco, co je umožněno málokomu.
V úterý se s babičkou naposledy rozloučíme a pokud se na nás odněkud dívá, tak doufám, že bude spokojená a bude se usmívat. 
Mějte se moc a moc krásně a myslete na nás, 
Lenka





9 komentářů:

  1. Uprimnu sústrasť Lenko...je mi to ľúto, smutne, ale pekne si to napísala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mery moc děkuji. Bohužel i smutné věci k životu patří. Jenom doufám, že jich nebude moc. Lenka

      Vymazat
  2. Leni, moc krásně jsi to napsala. Myslím na tebe od chvíle, co jsi mi to psala. Drž se ... a v úterý budu v myšlenkách také s tebou.
    Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško jsi zlatíčko. Musíme se brzy zase sejít. Lenka

      Vymazat
  3. Leničko, cítím s tebou a na dálku objímám. Napsala si to krásně! Manželovi rodiče si, jak to nazvat, určitá kremační přání sepsali, respektovali jsme je...Člověk od rodičů nechce takové řeči poslouchat, ale měl by...
    Má milá, drž se, myslím na tebe. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko díky moc za milá slovíčka. Zvládli jsme to a já se těším až se večer naložím do vany a nechám všechno odplout. Lenka

      Vymazat
  4. Lení, úplně hltám tvoje řádky, jako bych je sama psala. Řeším totéž, doufám, že jsem vše připravila tak, aby byla moje babička spokojená, jestli se odněkud dívá, má pohřeb ve středu. Jak já ti rozumím. Myslím na tebe a tvou rodinu, opatrujte se, pa Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radko držím palečky a vyjadřuji Ti upřímnou soustrast. My už máme vše za sebou. Jsem unavená, ale myslím, že jsme udělali co bylo v našich silách a jsme spokojení. Hlavně jsme moc ráda, že jsem mohla tyto starosti sejmout z mojí maminky. Měj se moc krásně a budu na vás zítra myslet. Lenka

      Vymazat
  5. ♥ Milá Leni to mě moc mrzí a posílám na dálku velké obejmutí ♥ Martina

    OdpovědětVymazat