Prodej výrobků

Pokud budete mít o jakýkoliv z mých výrobků zájem, prosím spojte se se mnou přes kontaktní formulář.

neděle 6. října 2013

Potah na židle - NÁVOD

Byla jsem požádána jednou maminkou z mimibazaru, zda bych mohla vytvořit návod na potah na židle, které u mě viděla na jedné fotečce z našeho bydlení. Potahy už mám ušité od jara, takže nemám vytvořený klasický fotopostup, ale třeba se někomu bude hodit i slovní návod, který jsem se pokusila sesmolit.  Doufám, že bude alespoň trochu srozumitelný. Já mám pocit, že je to strašně jednoduché, ale je mi jasné, že pro jiného to může být náročné. Asi jako když mi syn nebo bratr říkají něco v počítačovém jazyce a mají pocit, že je to jasné jako facka a nechápou čemu na tom nerozumím. :-)




Tak jdeme na to.

Pokusila jsem se zpracovat i polohový plán pro látku šíře 150 cm. (látku doporučuji před stříháním vysrážet) 
Uvedené rozměry jsou pouze orientační. Musíte si poměřit svoji židli . :-) 
Všude přidávám přídavky na 1,5 cm na každé straně. Pokud nemáte čtvercový sedák je dobré si udělat střihovou šablonu dle daného sedáku. 
Podle polohového plánu vychází spotřeba 140 cm na jednu židli. (pokud se rozhodnete dělat menší sklady na "kanýru" tak bude spotřeba cca 120 cm. 
Já jsem nakonec měla spotřebu na jednu židli ještě o něco menší. Takže mi nakonec ještě zbylo na polštářky.  Stříhala jsem nejdříve všechny velké díly a poté ty menší pásečky. Pokud  stříháte pro více židlí je lepší kanýr střihnout pouze z jedné části. 
Jinak já mám opěradlo řešené kónicky, kvůli zadním nohám, které vedou až do 1/3 opěradla. Pokud máte opěradlo rovné nebo jinak tvarované, opět si musíte střih trochu upravit dle svého. 
Celkovou délku kanýru zjistíte tak, že si poměříte obvod židle v místě, kde bude kanýr připevněn a připočítáte 80 cm (4 x 20cm)



Nejdříve si ušijeme vázačky. Sešijeme dlouho stranu a jednu krátkou a poté otočíme do lícu a vyžehlíme. 
Pokud budete chtít vázačky zavazovat na mašli musí být mnohem delší než uvádím. Já je mám pouze dané přes sebe a stažené aranžací. 



Dále si ušijeme spodní části pro uchycení sedáku. Šijeme stejně jako vázačky. Po vyžehlení přišijeme k začištěnému okraji cca 6cm dlouhé suché zipy. 




Dále připravíme opěradlo. Přehneme ho v místě horní části a sestehujeme s připevněním vázaček. Ty jsou v tuto chvíli schované uvnitř opěradla (v lícové části) . Švy sešijeme pouze k místu přidaného švu. Viz obr. 1 na polohovém plánu. 

K jedné části opěradla přišijeme zadní část sedáku. šev začistíme. 

Poté si připravíme kanýr. Obě části si na obou krátkých stranách sešijete k sobě a švy začistíme. 
Dále si začistíme(založíme) jednu dlouhou stranu. Ta bude zakončovat kanýr na židli. 
Na vzniklém kole si připravíte sklady. Viz obr. 2 na polohovém plánu. Krátké švy se snažte umístit do těchto skladů. Sklady by Vám měli vycházet vždy na roh sedáku. Pokud nemáte sedák čtvercový, budete si muset trochu pohrát s rozměřením skladů. Sklady si v záložce předšijte, aby se Vám to lépe přistehovávalo na sedák a opěrák. 



Tak a teď již přišijeme kanýr na tři strany sedáku a jednu zadní stranu opěráku. Trošku hůře se to šije právě v tom přechodu mezi sedákem a opěrákem. Lze si tam pomoci nástřihem ve švu. 

Tak a teď už přišijeme pásky se suchými zipy vždy na střed strany sedáku a zadní strany opěráku. (tuto operaci lze udělat již i při sešívání kanýru a sedáku. Ale přišití až na šev mi přijde jednodušší. 
No a máme hotovo. 

Tak doufám, že jsem to napsala alespoň trochu srozumitelně. 
Tak pokud se rozhodnete pro vlastní potahy na židle, tak Vám držím palečky. U nás to byla již nutnost. Pořídili jsme si levné koženkové židle s tím, že budou snadné na údržbu. A ouha. Drápky naší kočičky a cvoky na riflích našeho syna udělali během jednoho roku takovou paseku, že se na to už nedalo koukat. 
Tyhle potahy to krásně vyřešily. Dají se jednoduše sundat a vyprat. Jenom to žehlení mě moc nebaví. 
Mějte se moc krásně 
Lenka 

4 komentáře:

  1. Jojo, srozumitelně:-))
    Taky musím nějaké ušít, páč ty naše jsou sice polstrované, ale nedá se to sundat a vyprat .... a po pěti letech děs:-)))

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Leni, tak tenhle návodík se mi bude hodit. A nejsi sama, já žehlení taky nemusí a když žehlím potahy na sedačku a křeslo, tak šílím ... takže vyžehlím jen ty nejnutnější plochy, které jsou vidět a zbytek se schová.
    Krásný nový týden ... Věra
    Marodily jsme ale snad už bude dobře

    OdpovědětVymazat
  3. Leničko, čtu jazyk, kterému rozumím, jak budu chtít nějakou židli obléknout, moc ráda tvůj návod využiju!
    Hezký večer, pa Helena

    OdpovědětVymazat