Prodej výrobků

Pokud budete mít o jakýkoliv z mých výrobků zájem, prosím spojte se se mnou přes kontaktní formulář.

úterý 18. srpna 2015

Domácí kečup MŇAMKA

Včera jsem uvařila první várku domácího kečupu. 
Dělala jsem ho už předloni a nemá prostě chybu. Loni jsem neměla tolik rajčátek,ale letos je úroda bohatá,tak jsem tuto mlsotu opět uvařila. Naštěstí se ochladilo, protože v těch vedrech bych se k tomu asi  nedokopala.  A u jedné várky rozhodně nezůstane. :-D 

Recept jsem našla na Mimibazaru a dovolím se o něj s Vámi podělit. 

Budeme potřebovat: 
3 kg rajčat
30 dkg cibule
6 stroužků česneku
2 velké lžíce rozinek
5 ks hřebíčku
3 ks nového koření 
1/8 octa
1 lžíce soli
1/4 - 1/2 lžičky mletého pepře
1/2 lžičky sladké papriky
20 dkg cukru 

Rajčata pokrájíme na čtvrtky a vykrojíme z nich bubáky. Přidáme cibuli, česnek, hrozinky, hřebíček, nové koření. Vše vaříme v odkrytém hrnci za  občasného míchání cca 2 hodiny . Dokud obsah v hrnci nezredukujeme zhruba na polovinu. 
Poté vše rozmixujeme a přepasírujeme, abychom v kečupu neměli jadýrka a šlupičky. Poté přidáme ocet, sůl, pepř, papriku a cukr. 
Vše povaříme ještě cca 20 minut (vařím tak dlouho dokud se mi nelíbí konzistence kečupu).
V původním receptu je ještě konzervační prostředek. Ten nedávám a místo toho kečup steriluji 20 minut na 80 °C. 

Letos jsem zkusila vše vařit najednou a poté rozmixovat a přepasírovat a také to vyšlo. :-) 

Proces je to trochu zdlouhavější, ale kečup nemá chybičku. 

Z tohoto množství je ve finále 5 menších skleniček kečupu. :-) 

Originál receptík jsem našla zde: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=24179

Při výrobě na mě přišla kontrolorka a bedlivě mě sledovala přes okno. :-D 

Tak se mějte krásně a já jdu něco dělat. I když toho asi moc nebude. Maty je opět nemocný, tak jde všechno nějak pomaleji. Musíme čaštěji mazlit a opečovávat. :-D :-D :-D 

Lenka 

















5 komentářů:

  1. Leni, to zní báječně, ale dělat ho nebudu. Sama rajčata nemám a co dostaneme od mamky, slupneme :o)
    Měj se moc hezky, zdravím tebe i maroda!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Ve skleníku začínají rajčátka nebezpečně rychle zrát a tak se asi nějakému konzervování nevyhnu !! díky za recept ♥ Iva

    OdpovědětVymazat
  3. Super, já dělám sušená rajčata a dnes vynikající rajskou polévku.
    M.

    OdpovědětVymazat
  4. Někdy dělám, když je rajčat hodně, ale většinou spíš lečo:-)))

    OdpovědětVymazat
  5. Leni ještě jsem nezkoušela ale vypadá to hodně lákavě :o)
    Martina

    OdpovědětVymazat